معیری پیشکسوت‌چهره‌پردازی نوین ایران درگذشت -رضا آشفته
معیری پیشکسوت‌چهره‌پردازی نوین ایران درگذشت
 
معیری پیشکسوت‌چهره‌پردازی نوین ایران درگذشت
 
در کمال تاسف فرهنگ معیری چهره‌پرداز سینما و تلویزیون صبح دیروز
 بر اثر ایست قلبی در تهران درگذشت. فرهنگ معیری، چهره‌پردازی بود که در اکثر آثار بهرام بیضایی (سگ‌کشی، مسافران، باشو غریبه‌ای کوچک، شاید وقتی دیگر، چریکه تارا) مدیر چهره‌پردازی بوده و به خاطر فیلم سگ‌کشی در نوزدهمین جشنواره فیلم فجر برنده جایزه سیمرغ بلورین شده و در پنجمین دوره جشن خانه سینما نامزد دریافت بهترین چهره‌پردازی شده است. او همچنین در هشتمین جشن خانه سینما نامزد بهترین چهره‌پردازی برای فیلم اشک سرما شد.


فرهنگ معیری که متولد 1322 در شهر مرند است، از سال 1345 با فیلم خاتون کار احمد شیرازی چهره‌پردازی در سینما را آغاز کرد. در پرونده کاری این چهره‌پرداز، علا‌وه بر آثار بیضایی، آثاری از مسعود کیمیایی (سفر سنگ، خط قرمز)، محمدرضا اعلا‌می (نقطه ضعف، افعی، شناسایی) و سیف‌الله داد (کانی‌مانگا) را چهره‌پردازی کرده است.


از منظر پسر


فریور معیری، چهره‌پرداز و فرزند شادروان فرهنگ معیری که از شاگردان خلف و موفق این بزرگوار است، درباره شخصیت معیری گفت: <از مهم‌ترین خصایص او گزیده‌کاری بود و از این کار لذت می‌برد. پدرم پای هر کاری به راحتی امضایش را نمی‌گذاشت و زمانی به کاری می‌پرداخت که از انجام آن خیلی لذت می‌برد.> از نظر این چهره‌پرداز جوان، مرحوم معیری عملکردش بازدهی بالا‌یی برای سینمای ایران داشته و این چهره‌پرداز یکی از استثنائات چهره‌پردازی کشورمان به شمار می‌آید؛ هنرمند موفقی که شاگردان موفقی را در آموزشگاه چهره در چهره آموزش داده است، چهره‌پردازانی مانند محمد قومی، محسن ملکی، فرح اردکانی و اعظم بیات که امروز با موفقیت به کار چهره‌پردازی می‌پردازند. فرهنگ معیری علا‌قه زیادی به آموزش و تدریس چهره‌پردازی به جوانان مستعد داشت و البته از اینکه الگوهای کلیشه‌ای و تکراری را در این راه استفاده کند، پرهیز داشت. او به کارش آگاه و مسلط بود و به شاگردانش هم فرمول خاصی را القا نمی‌کرد، بلکه اصول درست چهره‌پردازی را به آنها آموزش می‌داد تا خود بنابر تجربه و نیروی درونی این راه را ادامه دهند.


فریور معیری بر این نکته تاکید کرد که فرهنگ معیری برنده جایزه چهره‌پردازی در جشنواره فیلم لندن با فیلم طلسم کار داریوش فرهنگ شد و علا‌وه بر آن یک جایزه بین‌المللی دیگر هم در پرونده کاری‌اش ثبت شده است. در تمام جشنواره‌هایی که اثری از این هنرمند شرکت می‌کرد، به‌طور مبسوط چهره‌پردازی‌اش مورد نقد و بررسی منتقدان قرار می‌گرفت. به خاطر نکاتی که در نوع چهره‌پردازی فرهنگ معیری رعایت می‌شود، از او به عنوان پدر چهره‌پردازی نوین ایران یاد می‌کنند. فرهنگ معیری عاشق کارش بود و خانواده‌اش هم از این عشق بسیار راضی هستند چون از بودن با این پدر بسیار لذت می‌برده‌اند. این هنرمند منحصر به فرد از حس و حالی جادویی برخوردار بود و همیشه درست‌ترین طرح‌ها را برای چهره‌پردازی ارائه می‌کرد و اصلا‌ قصد گریم‌نمایی و خروج از آنچه باید در فیلم باشد، نداشت. او بر پایه یک شناخت درست این کار را انجام می‌داد و به ارزش‌های آن اثر می‌افزود و تابع درام بود.


مراسم تشییع


مراسم تشییع پیکر فرهنگ معیری امروز از ساعت 30/9 تا 10 صبح در مقابل خانه سینما انجام می‌شود و ساعت 11 صبح از مقابل منزلش به سمت روستای چاران در 18 کیلومتری چالوس برای دفن شدن برده خواهد شد. فریور معیری درباره انتخاب روستای چاران گفت: پدرم همیشه از طبیعت سبز و بکر این روستا تعریف و تمجید می‌کرد و به ما می‌گفت زمانی که من مردم مرا در بهشت‌زهرا دفع نکنید، بلکه به چاران ببرید. او اعتقاد خاصی به مرگ داشت و می‌گفت اینکه می‌گویند مردم با تصادف و سکته و... می‌میرند، به این خاطر است که نمی‌خواهند عزرائیل بدنام شود، در صورتی که مرگ مرگ است و به سراغ همه آدم‌ها می‌آید.
منبع: سایت شعر نو:
 
نوشته شده در یکشنبه 22 اردیبهشت 1387 - 16:34:33 ارسال از رضا آشفته